Pietroasele este un areal încărcat de istorie, de legendă, de mister, celebră în România – și nu numai – pentru o comoară reală, cunoscută sub numele “Cloșca cu puii de aur”, dar și pentru vinurile sale. Pe teritoriul podgoriei de la Pietroasa, s-au găsit mărturii arheologice care probează că viticultura și vinificația au un trecut istoric îndepărtat. Ținând seama de condițiile de maximă favorabilitate a culturii viței de vie, în anul 376 e.n. – când regele vizigot Athanaric a ascuns comoara „Cloșca cu puii de aur” la Pietroasa, un alt tezaur – viile – erau prezente pe dealurile insorite din zona, unde au continuat să își creeze un excelent renume.
Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa – filială a U.S.A.M.V. București din anul 2005, renumit centru viticol, face parte, teritorial, din podgoria Dealu Mare, dar, se deosebește net de restul podgoriei prin condițiile de climă și sol și prin calitatea vinurilor. Staţiunea de Cercetare Pietroasa a fost înfiinţată în anul 1893, după atacul dezastruos al filoxerei şi a fost prima unitate de acest fel din România.
Înfiinţată ca „Pepiniera Pietroasa”, a îndeplinit rolul de „vie model şi experimentală pentru cultura viţei de vie şi fabricarea vinului” fiind amplasată în mijlocul uneia din cele mai mari podgorii ale ţării – Dealu Mare.