MERLOT
- Podgorie: Dealu Mare
- An: 1987
- Culoare: Rosu
- Tip: Sec
- Alcool: 12.5%
- Capacitate: 750 ml.
Merlot este unul dintre cele mai populare vinuri rosii din lume. Merlot-ul poate fi catifelat sau cu arome de pruna, bogat sau cu note de stejar. Exista cate un… Merlot pentru fiecare. De regula, Merlot-ul e un vin sec, de o corpolenta medie spre ridicata, cu aciditate moderata, cu un grad de alcool mediu spre mare si cu tanini usori. Merlot-ul are arome variate care le include pe cele de ierburi, mure, cirese negre, prune si cacao, deseori cu note de vanilie, cuisoare si cedru (pentru vinurile maturate in butoaie de stejar).Cand sunt tinere, vinurile pot fi semi-opace si opace, de un rosu rubiniu intens. Culoarea unui Merlot se schimba odata cu trecerea anilor, pierzandu-se din pigmentare si luminozitate capatand o culoare grana caramiziu.Temperatura ideala de servire este de 15-18 grade C. Este un vin versatil ce poate fi asociat foarte bine atat cu carne alba cat si rosie, de la pui si curcan, la porc, merge cu paste, cu burgeri si cu pizza. Un vin mai corpolent, poate fi usor asociat cu vita sau miel si chiar cu vanat.
FETEASCA ALBA
- Podgorie: Podu Turcului
- An: 1987
- Culoare: Alb
- Tip: Sec
- Capacitate: 750 ml
- Alcool: 12.0%
Aparuta pe teritoriul istoric al Moldovei, Feteasca alba a fost cunoscuta in popor si sub denumiri ca Poama fetei, Pasareasca alba si Poama pasaresca, ultimile doua denumiri fiind date si de faptul ca, la coacere, Feteasca alba este foarte cautata de pasari. In prezent, soiul Feteasca alba se intalneste in aproape toate centrele viticole ale Romaniei, si totalizeaza o suprafata de circa 25.000 de hectare, fiind astfel soiul cel mai cultivat din tara noastra.Feteasca alba are o putere de acumulare a zaharurilor foarte ridicata, din acest punct de vedere situandu-se printre primele soiuri ale lumii. Cantitatea de zahar acumulata in struguri in mod normal este de 180-220 g/l de must, dar poate ajunge pana la 240-250 g/l si chiar 270 g/l, in conditii de supramaturare.Gustul este echilibrat, generos, delicat si placut, lasand in cavitatea bucala o impresie placuta de rotund si catifelat si o aroma ce aduce cu cea a fagurilor cu miere. Vinurile maturate in butoaie de stejar si invechite in sticla au o evolutie benefica, ele capatand o aroma-buchet apropiata de cea a fructelor uscate, amplificand calitatea vinului.Dar Feteasca alba mai are si alte secrete : in unele podgorii ce dispun de un ecoclimat temperat mai racoros, din Feteasca alba se obtine un vin cu aciditate mai ridicata, avand in acelasi timp o prospetime si o fructuozitate deosebite. In concluzie, vinul obtinut din soiul Feteasca alba are forta sa-si pastreze personalitatea indiferent de zona unde este produs, merita cu prisosinta din partea noastra, a viticultorilor si a oenologilor romani, toata cinstirea si il putem numi pe drept cuvant mandria podgoriilor romanesti .